Tuesday, March 17, 2009

BUTIR-BUTIR PERIBADI CALON

Nama : MEJAR HAJI ANUAR BIN ABD HAMID (BERSARA)
Tarikh Lahir : 26 Februari 1951
Tempat Lahir : Sungai Petani, Kedah
Taraf Perkahwinan : Berkahwin
Butiran Mengenai Anak : 4 Orang (2 Lelaki , 2 Perempuan)

LATAR BELAKANG PENDIDIKAN DAN KURSUS

1958 – 1961 : Sekolah Kebangsaan Pusat Sungai Petani,Kedah.
1962 – 1964 : Sekolah Rendah Ibrahim Inggeris Sungai Petani,Kedah
1965 – 1969 : Sekolah Menengah Ibrahim Inggeris, Sungai Petani, Kedah
1970 – 1971 : Maktab Tentera Di Raja Sungai Besi.
9.5.72 – 2.6.72 : New Zealand Small Arms Coaching Course.
12.6.72 – 28.7.72 : Kursus Senjata Kompeni.
8.7.73 – 21.7.73 : Kursus Pegawai Gerakan Udara.
18.3.73 – 28.4.73 : Kursus Pegawai Pengangkutan Pasukan.
3.9.73 – 9.10.73 : Kursus Pegawai Perisikan Tentera.
5.11.73 – 12.12.73 : Kursus Perang Saraf dan Gerak Saraf.
28.5.74 – 24.7.74 : Kursus Muslihat Pegawai.
8.12.74 – 12.12.74 : Kursus Jerangkap Samar dan Periok Api.
15.9.76 – 9.11.76 : Kursus Pegawai Tadbir Pasukan.
20.10.78 – 24.10.78 : Kursus Pengurusan Sumber Manusia.
20.3.80 – 16.5.80 : Kursus Pegawai Turus.
19.1.81 – 31.3.81 : Kursus Ketua Kompeni.
18.4.82 – 15.6.82 : Kursus Muslihat Semua Perkhidmatan.
5.1.87 – 27.11.87 : Kursus Diploma Maktab Turus Angkatan Tentera (psc)
6.9.89 – 26.10.89 : Kursus Pegawai Pembangunan Latihan.

BUTIR-BUTIR PERKHIDMATAN

1. 1970 – 1971 : Maktab Tentera Di Raja
2. Disember 1971 : Ditauliahkan sebagai Leftenan Muda di dalam Batalon ke 12 REJIMEN ASKAR MELAYU DIRAJA.
3. 1972 – 1974 : Ketua Pelatun Infanteri.
4. 1974 – 1976 : Pegawai Perisikan Pasukan.
5. 1976 – 1979 : Ejutan 12 Rejimen Askar Melayu Di Raja.
6. 1979 – 1980 : Juruiring kepada Panglima Logistik Kementerian Pertahanan.
7. 1980 – 1981 : Pegawai Turus Tiga Operasi Markas 3 Briged.
8. 1981 – 1984 : Ketua Kompeni Batalion ke 22 Rejimen Askar Melayu Diraja.
9. 1984 – 1985 : Pegawai Turus 2 Gerak Majlis Keselamatan Negara Jabatan Perdana Menteri.
10. 1986 : Pegawai Perisikan Tentera Kedah dan Perlis
11. 1987 : Melanjut pelajaran di Maktab Turus Angkatan Tentera Malaysia.
12. 1988- 1991 : Ketua Jurulatih Pasukan Latihan Pegawai Simpanan(PALAPES) Universiti UtaraMalaysia.
13. 1991 : Bersara Pilihan dan memasuki sektor Swasta
14. 1991 : Sekarang – Menjadi Wakil Niaga Saham (Remisier) Bursa Malaysia.

KEGIATAN/AKTIVITI

1. MERCY MALAYSIA - Ahli Seumur Hidup

2. Bertugas sebagai sukarelawan misi bantuan Kemanusiaan dan Perubatan di peringkat Antarbangsa bersama MERCY MALAYSIA di negara-negara berikut:

a. 22 Jul – 13 Ogos 03 : Bantuan Kemanusiaan Perang di IRAQ.
b. 06 Feb – 07 Mac 04 : Bantuan Kemanusiaan Gempa Bumi di BAM IRAN.
c. 18 Nov – 07 Dis 04 : Bantuan Kemanusiaan mangsa perang saudara di DARFUR, SUDAN.
d. 05 Mac – 11 Mac 04 : Bantuan Kemanusiaan Tsunami di ACHEH, INDONESIA.
e. 10 Okt – 22 Okt 05 : Bantuan Kemanusiaan Gempa Bumi di KASHMIR, PAKISTAN.
f. 14 Nov – 26 Nov 05 : Bantuan Kemanusiaan Gempa Bumi di BAGH, PAKISTAN.
g. 11 Ogos – 13 Sept 06 : Bantuan Kemanusiaan Perang di LUBNAN.
h. 19 – 27 November 2008 : Bantuan Kemanusian Banjir, di YEMEN

3. Bantuan Kemanusiaan Dalam Negara bersama MERCY Malaysia:

a. 2003 : Mengendali bantuan banjir besar di daerah Kuala Muda, Kulim, Baling & Pendang.
b. 2004 – 2005 : Menyelaras bantuan Kemanusiaan mangsa Tsunami di Kuala Muda & Langkawi, Kedah.
c. 2006 : Menyelaras bantuan banjir di daerah Kubang Pasu, Kedah.

4. Persatuan Bekas Tentera Melaysia (PBTM):

a. 2000 - 2003 :Timbalan Ketua Cawangan Merbok.
b. 2003 – 2009 : Ketua Cawangan Merbok.
c. 2004 – 2006 : Ketua Penerangan PBTM Negeri Kedah.

5. Parti Politik UMNO :

a. 1995 – 2008 :AJK UMNO BAHAGIAN MERBOK
b. 1998 – 2008 :Ketua Cawangan UMNO Jalan Badlishah

6. Jawatan dalam Pertubuhan

a. 1998 – 2000 : Ahli Majlis, Majlis Perbandaraan Sungai Petani, Kedah
b. 2006 – 2008 : Ahli Lembaga Pelawat/Hakim Pelawat Penjara Sungai Petani.
c. 2007 – 2009 : Setiausaha Lembaga Pelawat Bengkel Daya Orang Kurang Upaya Jabatan Kebajikan Masyarakat Sungai Petani.
d. 2006 – 2008 : Penaung Persatuan Kereta Sewa/Teksi Bekas Tentera Malaysia Daerah Kuala Muda.
e. 2000- Sekarang : Penasihat Kelab Kereta Kancil Sungai Petani.
f. 2005 – 2006 : Naib Kapten Kelab Golf Sungai Petani.
g. 2007 – 2010 : Ahli Lembaga Pelawat Hospital Sungai Petani.

11 comments:

Tiga said...

Nampaknya kelayakan ini hanya layak jadi Komemanden PLKN bukan nya jadi wakil rakyat.
Langsung tak ada kursus diplomasi dan perhubungan manusia serta budi bahasa.

Selamat Selambau said...

Saudara Tiga, saya rasa anda baca tak abih kot? biasa lah bila hati dah tak keruan, baca pun tak ikhlas ... hehehe ... elok tengok kat part ni, perlukah lagi kursus diplomasi dan perhubungan manusia serta budi bahasa??? ANDA BOLEH JADI MACAM MEJAR BUAT NI TAK??? ... Tepuk dada, tanya IMAN. Jangan tanya selera, sebab nanti selera anda terpesong ke arah maksiat pulak! yerrrr ... Baca ni :


2. Bertugas sebagai sukarelawan misi bantuan Kemanusiaan dan Perubatan di peringkat Antarbangsa bersama MERCY MALAYSIA di negara-negara berikut:

a. 22 Jul – 13 Ogos 03 : Bantuan Kemanusiaan Perang di IRAQ.
b. 06 Feb – 07 Mac 04 : Bantuan Kemanusiaan Gempa Bumi di BAM IRAN.
c. 18 Nov – 07 Dis 04 : Bantuan Kemanusiaan mangsa perang saudara di DARFUR, SUDAN.
d. 05 Mac – 11 Mac 04 : Bantuan Kemanusiaan Tsunami di ACHEH, INDONESIA.
e. 10 Okt – 22 Okt 05 : Bantuan Kemanusiaan Gempa Bumi di KASHMIR, PAKISTAN.
f. 14 Nov – 26 Nov 05 : Bantuan Kemanusiaan Gempa Bumi di BAGH, PAKISTAN.
g. 11 Ogos – 13 Sept 06 : Bantuan Kemanusiaan Perang di LUBNAN.
h. 19 – 27 November 2008 : Bantuan Kemanusian Banjir, di YEMEN

3. Bantuan Kemanusiaan Dalam Negara bersama MERCY Malaysia:

a. 2003 : Mengendali bantuan banjir besar di daerah Kuala Muda, Kulim, Baling & Pendang.
b. 2004 – 2005 : Menyelaras bantuan Kemanusiaan mangsa Tsunami di Kuala Muda & Langkawi, Kedah.
c. 2006 : Menyelaras bantuan banjir di daerah Kubang Pasu, Kedah.

Tiga,
itu tak cukup lagi? baca ler laporan media kat ruangan "Lagi Mengenai Mejar Anuar" kat sebelah kanan blog ini, OK. Terima Kasih banyak-banyak atas komen anda.

EX BSTO 3BDE said...

Syabas saudara Anuar

Saya mengenali saudara sebagai seorang pegawai yang mengambil berat tentang kebajikan anak buah lebih dari kepentingan diri sendiri. Saya percaya jika saudara dipilih sebagai Adun, saudara pastinya akan memberi perkhidmatan yang terbaik dan terpuji. Saudara seorang yang kental dalam membela nasib anak buah. Semoga saudara berjaya. Insyallah dan Amin.

ez said...

saudara tiga..
saudara tiga sendiri ade pr (public relation) dengan mengatakan saudara anuar hanya layak menjadi seorang komanden PLKN?
adakah itu satu budi bahasa yang bagus?
cermin diri tu..
provokasi yang lemah..
semoga berjaya saudara anuar..

Bandar Baru 29 said...

Saudara Tiga,
Cuba baca balik senarai kursus yang dihadiri oleh Mejar. Kalau tak salah saya salah satu kursus yang dihadiri beliau adalah Kursus Perang Saraf dan Gerak Saraf atau kalau diterjemahkan ke dalam bahasa 'Mat Saleh" berbunyi Psycological Warfare and Psycological Operation. Anda fahamkah intipati kursus-kursus ini.

Anonymous said...

Salam mejar, maaf kerana baru lawat blog tuan. Saya menyokong langkah tuan untuk bertanding sebagai calon bebas bersama-sama rakan-rakan yang lain.

Detguaq.

Anonymous said...

selamat berjaya kepada mejar anuar...semoga kemenangan berada dipihak tuan.Saya secara peribadi amat menyanjung tinggi peribadi tuan dan benar-benar berharap agar tuan diberkati oleh Nya dan mendapat tempat sebagai wakil rakyat di bukit selambau.Sesungguhnya dengan kelebihan dari segi pengalaman dan ciri-ciri yang ada pada tuan diharap tuan dapat memenangi PRK ini.Insyallah.

ubikayu

MODERATOR said...

salam saudara mejar anuar,

secara peribadi saya kenali mejar nie, tahniah kerana berani ke depan, saya menyokong perjuangan anda, harapan saya semoga anda akan menang di bukit selambau dan buktikan kepada semua anda BERANI BERUBAH,

Zainol Rashid said...

Saudara Tiga,
Komen saudara secara "character assination" mengambarkan siapa diri saudara sebenar. Mej Anuar secara terperinci membentangkan profile beliau yang begitu colorful. Saudara seharus tidak terus menkeritik kelayan beliau, adakah saudara mengetahui apa manifesto,visi dan perancangan beliau? Fikir Fikirlah sebelum mengatakan sesuatu kerana saya mengenali siapa Mej Anuar. Terlajak perahu boleh undur terlajak kata makan diri.
zainol_56

Anonymous said...

Tuan Mejar.
Secari peribadi saya mengenali mejar Saya doakan Semoga anda berjaya dan kembali pada UMNO untuk bawa PERUBAHAN terutama pada UMNO Merbok dan Kedah

Mat

Anonymous said...

Saya harap saudara mejar Anuar akan memenangi pilihanraya.Dan semoga semua orang melayu akan mengundi saudara Mejar